Pääsääntöisesti jokainen euro myytäväksi menevän kerrostalohuoneiston remontin teettämiseen on hukkaan heitettyä rahaa. Poikkeuksia toki löytyy ja asunnon kunto, sijainti ja lopputulos remontin jälkeen ratkaisevat paljon.

Haja-asutusalueella pintaremonnttiin saatetaan ryhtyä pelkästään siksi, että asuntojen myyntiajat ovat pitkiä ja juuri remontoidun huoneiston uskotaan olevan ostajan mielestä kiinnostava. Tässäkään tapauksessa ei välttämättä ole tarkoitus saada pois remontin hintaa huoneiston arvonnousuna, vaan yksinkertaisesti saada kauppa toteutumaan. Selvää lienee, että tällöin ei varmasti puhuta koko asunnon, kaikkien pintojen tekemisestä, jonka hinta 80 neliömetrin asunnossa nousee helposti 20-30000 euroon. Saattaa olla, että asunnon myyntihintakaan ei ole montaa kymmentätuhatta, jos taloyhtiö on iäkäs ja sijainti kehno.

Suurissa kaupungeissa keskustan tuntumassa sijaitsevat talot, joissa on vähän aikaa sitten tehty linjasaneeraus ovat suosittuja ja niiden arvo on useita satoja tuhansia, jopa yli miljoonan. Tällöin kattavan remontin prosentuaalinen osuus asunnon kokonaishinnasta on pienehkö ja saattaa vaikuttaa korottavasti myös hintaan. On tosin vaikea arvioida, millä hinnalla kauppa toteutuisi, jos huoneisto olisi jätetty peruskuntoiseksi. Ostaja on todennäköisesti eri, näissä kahdessa vaihtoehdossa, mutta suositulla asunnolla saattaakin olla monta kiinnostunutta ostajaa, ja ostopäätökseen vaikuttaa moni asia. Hinnan karkaaminen tavallisen työssäkäyvän perheen ulottumattomiin on suuremmissa kerrostaloasunnoissa huono asia ja kauppa olisi saattanut toteutua muutama kymmenen tuhatta alemmalla hinnalla, jos perhe itse uskoo pystyvänsä toteuttamaan remontin tulevaisuudessa vaikka huone tai rakennusosa kerrallaan.

Oma lukunsa on oikeasti remonttitaitoiset asukkaat, jotka lähtiessään voivat huomattavan edullisesti toteuttaa laajan korjauksen ja jättää asunnon “uudenveroiseen” kuntoon. Tässäkin pitää huomioida, että oma ja uuden asukkaan maku saattavat erota huomattavasti ja joitakin osia joudutaan tekemään mahdollisesti heti uudelleen. Tällaista väärän maun mukaista ratkaisua ostajaehdokas ei arvosta ainakaan täydestä arvostaan, vaan miettii todennäköisemmin sen kustannuksen saamista pois tarjouksestaan. Tasapainottelu tarjouskorissa olevien materiaalien ja kolme kertaa kalliimpien, viimeisimmän trendin mukaisten tuotteiden välillä on haastavaa. Melko varmaa on, että uusi asukas tuskin pitää onnistuneena ratkaisua, joka näyttää virheettömältä, mutta vastaavia kuoseja on katseltu jo vuosia ja jokin muu saattaisi vaihtelun vuoksi virkistää.

Keittiö on luultavasti huoneiston kallein osa ja se on myös useimmiten paljon käytössä. Kalusterunkojen ja ovien vaihto on melko helppo tehdä omatoimisesti, jos vain on työtätekevä henkilö, vaikkei aivan ammattitaitoinen kalusteasentaja olisikaan. Vaihtotyön yhteydessä tulee tosin väistämättä pieniä sähkötöitä ja putkitöitä, jotka pitää ehdottomasti jättää alan ammattilaisille. Hanan tai viemärin asentaminen huolimattomasti tai virheellisesti saattaa aiheuttaa pahimmillaan jopa koko talon laajuisen vesivahingon. Osaamattomasti toteutettu sähköasennus taas on tulipaloriski. ja siinä vahingot voivat koitua kohtalokkaiksi. Mittavien materiaalisten vahinkojen lisäksi saatetaan puhua jo ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvasta uhasta.

Kylpyhuoneessa toteutettavat remontit on usein säädelty taloyhtiön taholta, joten ennen töiden aloittamista pitää varmistaa, mitä saa ja ennenkaikkea, mitä ei saa tehdä. Tavallisesti taloyhtiö on päättänyt, että se teettää ja maksaa joitakin töitä, kuten vedeneristyksen. Näin on haluttu varmistaa, ettei tärkeää työtä tehdä väärin tai sen tekemistä laiminlyödä säästösyistä. Myös kalusteiden ja varusteiden vaihtamiseen saattaa olla joitakin sääntöjä ja vaatimuksia.